Skip navigation
Banner

Takemusu Aikido


 

O'Sensei & SaitoTakemusu (Iwama-ry) Aikido označuje tradicionalni Aikido, kot ga je v Iwami  učil Morihei Ueshiba – O'Sensei in katerega je po njegovi smrti prenašal naprej Morihiro Saito Sensei.

O'Sensei je celo svoje življenje razvijal aikido. Saito je zadnjih 23 učiteljevih let skrbel zanj in se od njega učil. Vse kar se je naučil od O'Sensei, kot njegov najbolj zvesti učenec, ni nikoli poskušal interpretirati po svoje ali spreminjati.
Po Ueshibini smrti je bil Saito odgovoren za Aiki Jinjo in Morihiro Saitoglavni inštruktor v Ueshibinem privatnem doju v Iwami.
Saito je, po navodilih O'Sensei-a, za razliko od ostalih učiteljev aikida, zagovarjal enakovredno obravnavo Tai-jutsa (prostoročnih tehnik) in buki waze (tehnike z orožjem).

Morihiro Saito je do konca svojega življenja sledil le enem cilju - ohraniti originalni Aikido, kot ga je učil O’Sensei.


Leta 1984 je Paolo Corallini odšel na Japonsko in prvič srečal Saita. Saitova popolna predanost Ueshibinem učenju ga je pripeljala do spoznanja, da to kar je treniral 15 let ni aikido, kakršnega je učil O'Sensei. Popolnoma fasciniran nad Saito-vimi tehničnimi in pedagoškimi sposobnostmi je ponižno slekel hakamo  in se odločil, da ponovno, kot uch-dechi, začne študirati pod Saitom.

Saito & Corallini


Corallini je leta 1985 prvič povabil Saita, da bi vodil mednarodni seminar v Italiji. To je bil prvi tovrstni seminar, ki je pripomogel k prepoznavnosti Takemusu Aikida v Evropi. Kmalu se je oblikovala prva evropska Takemusu Aikido skupina. Saito je nato, na povabilo Corallini-ja, vsako leto vodil seminarje v Italiji, Corallini pa je redno odhajal na Japonsko ter vestno študiral.


Saito je po nekaj letih postavil Corallini-ja za svojega predstavnika. Dal mu je pravico, da njegovi učenci pri njem opravljajo izpite vse do 6. DAN-a. Podelil mu je tudi najvišji buki waza DAN (Iwama ryu) ter ga pooblastil, da lahko kot edini v Evropi podeljuje buki waza DAN-e.
Saito je leta 2001 Corallini Sensei-ju in Ulf Evans Sensei-ju podelil  7 DAN Shihan Iwama Ryu ter 7 DAN Aikikai.
Corallini & Ulf
 


Paolo Corallini