Skip navigation
Banner

Aikido

Sama beseda Aikido je ideogram, sestavljen iz:
• 合 - AI - harmonija
• 気 - KI - duhovna (notranja) moč
• 道 - DO - pot
Morihei Ueshiba
Aikido je japonska borilna veščina, ki je nastala v prvi polovici prejšnjega stoletja. Aikido vključuje širok spekter tehnik, ki temeljijo na načelu energije in gibanja, da preusmerijo in nevtralizirajo napad, ter za kontrolo nad napadalci.

Morihei Ueshiba - O'Sensei je razvil aikido predvsem iz Daito-ryu aikijutsu, vključujoč gibanja, ki se uporabljajo pri treningih z yari (kopje), jo (kratka palica) in katano (meč).

Pri aikidu sta odločilni telesna izurjenost ter sposobnost izrabe energije in moči nasprotnika. Umetnost obrambe z aikidom ni uporaba sile, pač pa upoštevanje zakona o ravnotežju, pravilno gibanje in uporaba vzvodov. S hitrimi, predvsem krožnimi gibi privedemo nasprotnika iz ravnotežja ter mu s tehniko metov in vzvodov preprečimo nadaljnji napad.

Ueshiba je v filozofijo Aikida močno vtkal načela, katerim je sledil tudi sam - spoštovanje vseh živih bitij in nazor, da se proti nasilju borimo z ne-nasiljem.  

Aikido nam lahko pomaga do boljšega fizičnega počutja, notranjega ravnovesja in osebnostne rasti. Primeren je za stare in mlade, za moške in ženske. Na treningih ni tekmovalnosti, temveč prevladuje duh sodelovanja in spoštovanja med vsemi sodelujočimi.